Samodzielne gotowanie w domu - jak gotować szybko i smacznie?Chcesz zacząć gotować samodzielnie, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? To proste! Wystarczy trochę chęci i chwila wolnego czasu. Większość z nas ma na co dzień wystarczająco obowiązków, więc często rezygnujemy z gotowania w domu i wybieramy jedzenie na wynos. Niestety jest to dość kosztowne i w większości niezdrowe. Jak gotować w domu smacznie, zdrowo i szybko? Przedstawiamy Ci kilka wskazówek.

Zaopatrz się w stałe produkty

Gotując samodzielnie w domu, najlepiej jest mieć kilka stałych produktów, z których możesz przygotować pełnowartościowy posiłek. Niech to będą posiłki, które dobrze znasz i możesz je przyrządzić bez przepisu kulinarnego. Produkty, które zawsze warto mieć w swojej kuchni to np. makaron, jajka, ziemniaki, pesto, passata pomidorowa, czy mrożona mieszanka warzyw. Dzięki nim przygotujesz pełny obiad z ziemniakami i jajkiem sadzonym lub makaron z pesto albo sosem pomidorowym. Zajmuje to maksymalnie 15 minut, a jest bardzo smaczne!

Przyrządzaj posiłki bez gotowania

Nie zawsze musisz gotować, żeby zjeść pyszny i pożywny posiłek. Danie można przygotować bez przepisu kulinarnego, ze świeżych warzyw, serów, wędliny, wędzonego mięsa, które nie potrzebuje obróbki termicznej czy kiszonych albo marynowanych warzyw. Przykładowym posiłkiem może być kanapka z sałatą, serem i wędliną albo sałatka z ulubionych warzyw z dodatkiem wędzonego kurczaka czy kiełbasy. Takie posiłki są bardzo szybkie i bardzo smaczne!

Gotuj na dwa dni

Jeśli masz mało czasu wolnego, warto gotować posiłki, które starczają na dwa dni. Tak naprawdę każdą potrawę możesz zjeść na drugi dzień, musisz ją tylko odpowiednio przechować. Dobrze zabezpiecz posiłek i schowaj go w lodówce, a na pewno będzie świeży następnego dnia. W tym przypadku najlepiej sprawdzają się potrawy jednogarnkowe, które można łatwo i szybko podgrzać.

Wykorzystuj resztki

Jeśli zostaną Ci resztki z obiadu, to pomyśl, jak możesz je wykorzystać lub poszukaj przepisu kulinarnego, który wykorzystuje te produkty. Nie warto marnować jedzenia, które jest jeszcze dobre do spożycia. Przykładowo, jeśli masz nadmiar ziemniaków, możesz zrobić z nich kopytka, a jeśli zostało Ci mięso i warzywa z rosołu możesz z nich zrobić pasztet. Przykładowe przepisy znajdziesz na blogu kulinarnym OdPoczatku.com

Jeśli masz możliwość kup szybkowar

Szybkowar to świetne urządzenie, które doskonale sprawdza się dla osób, chcących zaoszczędzić czas. Umożliwia ono przygotowanie całego dania w jednym miejscu. Najlepiej sprawdza się do zup, sosów, gulaszy, ale też do mięs czy ryżu. Możesz przygotować w nim praktycznie wszystko, bez konieczności używania wielu garnków i przyrządów kuchennych.

Przykładowe przepisy

Zobacz przykładowe przepisy kulinarne na szybkie i smaczne dania!

Zupa serowa — zupa, która jest bardzo szybka w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników. Potrzeba Ci jedynie bulionu (może być z kostki rosołowej), kilka serków topionych i grzanki. Do takiej zupy możesz też dodać ulubione warzywa i posypać ją parmezanem lub szczypiorkiem.

Makaron z pesto — do tego dania wystarcza tak naprawdę dwa składniki — makaron i pesto zielone lub czerwone. Warto takie danie trochę ulepszyć, dodać warzywa i mięso, np. kurczaka lub boczek.

Chilli con carne — szybkie danie jednogarnkowe. Potrzebujesz do niego mięsa mielonego, passaty pomidorowej, papryki, fasoli, kukurydzy i cebuli oraz czosnku. Wszystkie te składniki gotujesz w jednym garnku i doprawiasz według uznania. Smacznego!